• 1ος Κανόνας:
  Αρκεί ένα μπιλάκι να σε χτυπήσει οπουδήποτε πάνω στο σώμα σου για να βγεις εκτός παιχνιδιού.
 • 2ος Κανόνας:
  Δεν βγάζουμε ποτέ τα γυαλιά μας εν ώρα παιχνιδιού, ακόμη και αν έχουν θολώσει ή λερωθεί.
  Αν δούμε κάποιον χωρίς γυαλιά εντός πεδίου παιχνιδιού τότε φωνάζουμε «τυφλός» για να ενημερωθούν οι υπόλοιποι παίκτες και να σταματήσει το παιχνίδι προσωρινά μέχρι την απομάκρυνση του εκτός πεδίου.
 • 3ος Κανόνας:
  Δεν σημαδεύουμε ποτέ στο κεφάλι!
  Αν και αναλόγως την περίσταση στο παιχνίδι ίσως το κεφάλι να είναι το μόνο εκτεθειμένο μέρος, πάντως ως κανόνα αποφεύγουμε να σημαδεύουμε κεφάλι.
  Τα πυρά μας είναι πάντοτε σκοπευμένα (το κατά δύναμιν και κατά περίπτωση εννοείται) και φροντίζουμε να έχουμε αναγνωρίσει επαρκώς τον στόχο μας πριν πατήσουμε την σκανδάλη.
  Φροντίζουμε πάντα (εντός και εκτός παιχνιδιού) να τηρούμε στον βαθμό του δυνατού ενός εκάστου και μία στοιχειώδη «πειθαρχία σκανδάλης» (trigger discipline). Στην πραγματική ζωή οι έμπειροι tactical shooters ακόμη και μέσα στο πεδίο της μάχης ενώ έχουν εμπλακεί ενεργά με τον εχθρό δεν φέρνουν το δάκτυλο στην σκανδάλη του όπλου παρά μόνο την στιγμή που είναι έτοιμοι να ρίξουν αφού έχουν ήδη αναγνωρίσει και σκοπεύσει προς τον στόχο.
  Στο παιχνίδι μία ανάλογη πειθαρχία θα βοηθήσει στην καλύτερη απόκτηση εμπειρίας, την βελτίωση της σκοπευτικής ικανότητας, και την αποφυγή φίλιων πυρών ή κατά λάθος πυροδοτήσεως του όπλου μας.
 • 4ος Κανόνας:
  Όταν βγαίνουμε από το παιχνίδι (είτε επειδή θέλουμε να αποχωρήσουμε, είτε επειδή χτυπηθήκαμε, κλπ) ασφαλίζουμε αμέσως το όπλο μας.
  Όταν είμαστε σε safe-house ή χώρο συγκεντρώσεως των παικτών (εκτός πεδίου ή παιχνιδιού) το όπλο μας πρέπει να είναι πάντα ασφαλισμένο.
  Εκτός παιχνιδιού δεν κάνουμε βολή όταν στον ευρύτερο χώρο ανάμεσα σε εμάς και τον στόχο μας βρίσκονται άλλα άτομα που ενδεχομένως ξαφνικά να βρεθούν στην γραμμή πυρός μας. Γενικά στο χώρο συγκεντρώσεως και safe-house δεν κάνουμε ποτέ βολή!
 • 5ος Κανόνας:
  Όταν τελειώσει το παιχνίδι αφαιρούμε τον γεμιστήρα μας, απασφαλίζουμε το όπλο μας, και ρίχνουμε 1-2 βολές στον αέρα για τις BB’s που ενδεχομένως έχουν μείνει μέσα στο όπλο μας, κατόπιν ασφαλίζουμε ξανά το όπλο.
  Όταν βρισκόμαστε στο safe house (ή οπουδήποτε αλλού εντός πεδίου, αλλά εκτός παιχνιδιού) και θέλουμε να αφήσουμε προσωρινά το όπλο μας δίπλα στα πράγματα μας (ή απλά να το ακουμπήσουμε κάπου κοντά για να κάνουμε κάτι άλλο), και πάλι αφαιρούμε τον γεμιστήρα μας, απασφαλίζουμε το όπλο μας, και ρίχνουμε 1-2 βολές στον αέρα για τις BB’s που ενδεχομένως έχουν μείνει μέσα στο όπλο μας, κατόπιν ασφαλίζουμε ξανά το όπλο.
  Στο τέλος του παιχνιδιού και προ της αναχωρήσεως μας από το πεδίο αφαιρούμε τις μπαταρίες από τα AEG όπλα μας και εκκενώνουμε το αέριο από τους γεμιστήρες των blowback πιστολιών μας, αν έχουμε γεμιστήρες με μπίλιες μέσα τους αδειάζουμε και αυτούς.
 • 6ος Κανόνας:

Δεν ρίχνουμε ποτέ σε αποστάσεις κάτω από τα 10μ για παιχνίδια Woodland και κάτω από τα 5μ. για παιχνίδια CQB, ενώ τηρούμε ανάλογα τις συγκεκριμένες αποστάσεις για παιχνίδια σε συνδυασμό πεδίων (π.χ. Urban).

Φωνάζουμε «μπαμ είσαι έξω» στον στόχο μας και ο στόχος μας το αναγνωρίζει και βγαίνει έξω.
Λογικά για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι και σωστοί απέναντι στο συμπαίκτη μας, θα πρέπει να είμαστε σε θέση βολής με τον στόχο, να έχουμε στραμένο το όπλο μας πάνω του, και να είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε σκοπευμένα πυρά πριν φωνάξουμε «μπαμ είσαι έξω», ώστε να μην υπάρχει και αμφιβολία.

 • 7ος Κανόνας:
  Οι νεκροί δεν μιλάνε, ή έστω όταν μιλάνε δεν λένε τίποτα σχετικό με το παιχνίδι-σενάριο που παίζεται.
  Αποχωρούν από τον χώρο με το ένα χέρι σηκωμένο για να τους αναγνωρίζουν οι υπόλοιποι, αν υπάρχει dead rag (κόκκινο μαντήλι που δηλώνει τον νεκρό) να φοριέται επίσης! ενώ προσπαθούν να μην δημιουργούν πρόβλημα στην εξέλιξη του παιχνιδιού κατά την αποχώρηση τους.
  Οι τραυματίες (σε σενάρια όπου χρησιμοποιείται και ο ρόλος του medic) επίσης δεν μιλάνε, εκτός και αν το παιχνίδι-σενάριο επιτρέπει κάτι τέτοιο.
  Επί της ουσίας ο medic είναι κατά κάποιο τρόπο ένα κινητό respawn σημείο, εκτός αν το παιχνίδι-σενάριο προβλέπει διαφορετική λειτουργία του ρόλου του
 • 8ος Κανόνας:
  Αν χτυπηθεί το όπλο μας είμαστε έξω, εκτός και αν έχουμε δεύτερο όπλο στην κατοχή μας (π.χ. πιστόλι) οπότε παίζουμε κανονικά με αυτό (εκτός αν το σενάριο δεν επιτρέπει δεύτερο όπλο).

 

 • 9ος Κανόνας:
  Αν μας τελειώσουν τα πυρομαχικά είμαστε επίσης έξω, εκτός και αν κάποιος άλλος ενεργός παίκτης στην ομάδα μας έχει συμβατούς γεμιστήρες με το όπλο μας για να μας δώσει (ή στο παιχνίδι-σενάριο εφαρμόζεται ο ρόλος του engineer με σακίδιο μεταφοράς πυρομαχικών για ομαδική χρήση).
  Αν στο παιχνίδι έχουμε σημεία respawn και χτυπηθούμε, τότε μπορούμε πριν ξαναμπούμε στο παιχνίδι να επανεξοπλιστούμε κανονικά με πυρομαχικά που θα έχουν τοποθετηθεί εκεί εφ’όσον φυσικά το επιτρέπει το σενάριο παιχνιδιού (ammo distribution point).

 

 • 10ος Κανόνας:
  Ή άλλως ο Χρυσός Κανόνας του airsoft.
  Εκτός παιχνιδιού είμαστε ευγενείς και φιλόξενοι, και προσπαθούμε να γνωριστούμε καλύτερα με νέους παίκτες, ώστε να τους μεταδώσουμε τόσο πνεύμα ευγενούς άμιλλας όσο και γνώση-εμπειρία για το airsoft και τους κανόνες του.
  Εντός παιχνιδιού είμαστε πάντοτε ευγενείς και μάλα υπομονετικοί.
  Ευγενής άμιλλα σημαίνει και ανάλογη συμπεριφορά προς τους συμπαίκτες μας εντός και εκτός παιχνιδιού ή πεδίου.
  Εντός παιχνιδιού είμαστε πρώτα απ’όλα τίμιοι παίκτες, και έπειτα ψύχραιμοι και υπομονετικοί. Λειτουργούμε απέναντι στους άλλους όπως θα θέλαμε και αυτοί να λειτουργήσουν προς εμάς.
  Σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας ή παρερμηνείας σε οτιδήποτε έχει σχέση με το σενάριο που παίζεται ή τους κανόνες που ισχύουν, και προς αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων (και εντάσεων) που θα χαλάσουν το παιχνίδι για όλους, θα πρέπει να λειτουργούμε ώς αν να έχει ο άλλος δίκιο (ακόμη και όταν δεν έχει).
  Αν παρ’όλα αυτά ένα παίκτης έχει «φορτώσει» από ένα ατυχές περιστατικό, καλύτερα να αποσυρθεί εκτός παιχνιδιού σε κάποιο από τα safe-house εκτός πίστας και να προσπαθήσει να ηρεμήσει.
  Όλα τα προβλήματα που προκύπτουν κατά την διάρκεια ενός παιχνιδιού μπορούν κάλλιστα να επιλυθούν με ήρεμη συζήτηση εκτός παιχνιδιού.

 

 • 11ος Κανόνας:
  Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι το airsoft είναι παιχνίδι μεν, αλλά αγγίζει και τα όρια του extreme sport δε.
  Συνεπώς ότι ισχύει σε ένα extreme sport όσον αφορά τα ατομικά και συλλογικά μέτρα ασφαλείας, αλλά και τον ανάλογο εξοπλισμό, ισχύει και για το airsoft.
  Όταν συμμετέχουμε σε ένα παιχνίδι είμαστε πάντα προσεκτικοί στις όποιες παρατηρήσεις και επισημάνσεις παλαιότερων παικτών ή των διοργανωτών σε ότι έχει σχέση με τον χώρο διεξαγωγής και των πιθανών επικίνδυνων σημείων που θα πρέπει να αποφεύγονται ή να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή από εμάς, και δεν λειτουργούμε εκτός ή υπεράνω των πλαισίων ασφαλείας ή των χωροταξικών υποδείξεων που μας γίνονται και αφορούν ειδικότερα θέματα ασφάλειας μας.
  Όπως σε όλα τα αθλήματα και παιχνίδια στην ύπαιθρο (ή αλλού) το ενδεχόμενο ατυχημάτων ή τραυματισμών (από απροσεξία ή την κακιά στιγμή) υπάρχει πάντα, οπότε φροντίζουμε να μην παρασυρθούμε από τον ενθουσιασμό μας και να είμαστε προσεκτικοί στις κινήσεις μας στον χώρο του παιχνιδιού-πεδίου.

 

 • 12ος Κανόνας:
  Κατά την μετάβαση ή επιστροφή μας προς και από το πεδίο του παιχνιδιού τα όπλα μας πρέπει να είναι αποσυναρμολογημένα και μη-λειτουργικά, δηλαδή δεν έχουμε εγκαταστήσει μπαταρία, δεν έχουμε πάνω γεμιστήρα και δεν έχουμε μπίλιες ή/και αέριο στους γεμιστήρες μας.
  Η μεταφορά των όπλων μας γίνεται πάντα εντός της ειδικής θήκης τους ή έστω εντός σακιδίου/θήκης που τα χωράει ολόκληρα. Ποτέ χύμα και σε κοινή θέα ή σε σακούλες/σακίδια όπου προεξέχει ένα μέρος του όπλου εκτός αυτών.
  Εάν έχουμε αυτοκίνητο, τότε καλό είναι να μεταφέρουμε τα όπλα μας (σύμφωνα με τις πιο πάνω αναφερθήσες προϋποθέσεις) εντός του χώρου αποσκευών

 

 • 13ος Κανόνας:
  Όταν συμμετέχουμε σε μία επίσημη διοργάνωση airsoft ή σε παιχνίδι στο οποίο εφαρμόζεται κάποιο σενάριο φροντίζουμε να τηρούμε τις υποδείξεις και κανόνες που ισχύουν για το συγκεκριμένο παιχνίδι ή διοργάνωση, ώστε να διεξαχθεί σωστά και με τον τρόπο που έχουν οραματιστεί και προγραμματίσει οι υπεύθυνοι διοργανωτές.
  Κατά περίπτωση κάποια διαδικαστικά θέματα που αναφέρθηκαν στο παρόν νήμα θα ισχύουν ή όχι, ή μπορεί να έχουν τροποποιηθεί ελαφρά, έτσι ώστε να εσωματωθούν λειτουργικά στο σενάριο ή/και στον χώρο που θα διεξαχθεί το παιχνίδι.
  Σε κάθε περίπτωση και εφ’όσον επιλέγουμε να συμμετέχουμε σε τέτοια παιχνίδια ή διοργανώσεις είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε τον κόπο οργάνωσης αλλά και τις όποιες αλλαγές ή συμβάσεις έχουν προγραμματίσει οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης.

 

 • 14ος Κανόνας:
  Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι τα όπλα airsoft είναι αεροβόλα μεν, αλλά όπλα δε.
  Συμπεριφερόμαστε συνεπώς με αυτά (και προς αυτά) με τον ανάλογο σεβασμό και υπευθυνότητα που αρμόζει και στα πραγματικά όπλα.
  Πρέπει να αντιμετωπίζουμε ένα όπλο πάντα ως αν να είναι γεμάτο και οπλισμένο.
  Η φράση «Τα άδεια όπλα σκοτώνουν» από κάποιους μπορεί να θεωρείται υπερβολική αλλά δυστυχώς τα ατυχή και δυσάρεστα παραδείγματα είναι πάρα πολλά. Αυτό που κάνει επικίνδυνα τα όπλα είναι η αφελής σιγουριά ότι είναι άδεια.
  Μερικά βασικά για όλα ανεξαιρέτως τα όπλα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι και τα εξής:
  1. Δεν στρέφουμε ΠΟΤΕ το όπλο προς κάποιο άλλο φυσικό πρόσωπο εάν δεν έχουμε σκοπό να πυροβολήσουμε. Σε ζώα ΠΟΤΕ.
  2. Δεν κοιτάζουμε ΠΟΤΕ μέαα στην κάνη, εκτός εάν προηγουμένως έχουμε κάνει οπτικό έλεγχο απο την μεριά του κλείστρου ότι δεν υπάρχει φυσίγγιο ή στην περίπτωση μας bb στην θαλάμη (βλέπε και παραπάνω κανόνες για τα όπλα airsoft).
  3. Το όπλο μας πρέπει να είναι ΠΑΝΤΑ ασφαλισμένο με όσες ασφάλειες διαθέτει.
  4. Δεν έχουμε γεμάτο γεμιστήρα επάνω στο όπλο ενώ το έχουμε αφήσει εκτός οπτικού μας πεδίου (κανονικά δεν πρέπει να είναι ποτέ εκτός οπτικού μας πεδίου).
  5. Το δάκτυλο μας δεν πρέπει να βρίσκεται σε επαφή με την σκανδάλη όταν δεν έχουμε σκοπό να πυροβολήσουμε άμεσα αλλά να είναι εκτός αυτής. Σε μια όχι και τόσο ακραία εκδοχή το νευρικό μας σύστημα ενδεχομένως να κινήσει ακούσια το δάχτυλό μας και να πυροδοτήσουμε παρά την θελησή μας ή στην πιό απλή περίπτωση να γλιστρήσουμε ή να πέσουμε και να πυροδοτήσουμε ακούσια το όπλο προς μη επιθυμητή κατεύθυνση.
  6. ΠΑΝΤΑ προσέχουμε το πεδίο βολής μας πλάγια αλλά και πίσω απο τον «στόχο» μας, ώστε να μην χτυπήσουμε κάποιον που δύναται να περάσει εκείνη την στιγμή ανάμεσα από όπλο και τον στόχο ή και πίσω απο αυτόν.
  7. Δεν δίνουμε το όπλο προς χρήση σε κάποιον μη γνωρίζοντα την σωστή χρήση και λειτουργία του (αλλά και τους στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας) παρά μόνο εαν προηγουμένως τον έχουμε ενημερώσει και έχουν γίνει πλήρως κατανοητά από αυτόν όσα επιβάλλεται να γνωρίζει.
  8. Κατά την μεταφορά και φύλαξη του όπλου πρέπει να κρατάμε ξεχωριστά τον γεμιστήρα (άδειο) από το όπλο και όχι επάνω σε αυτό.

 

 • 15ος Κανόνας:
  Το airsoft είναι πρώτα απ’όλα παιχνίδι και έπειτα ένα ιδιαίτερο άθλημα, το οποίο βασίζεται σε πάρα πολύ συγκεκριμένους κανόνες, αλλά πάνω απ’όλα στην προσωπική ανά άτομο αντίληψη περί τιμιότητας και ευγενούς άμιλλας η οποία τελικά καθορίζει όλα τα υπόλοιπα εντός και εκτός παιχνιδιού, και επί πλέον προϋποθέτει μία ελάχιστη βάση στοιχειώδους ευγένειας και καλών τρόπων μεταξύ των μελών της ευρύτερης κοινότητας airsoft.
  Το airsoft δεν είναι τρόπος ή μέσω για να αποδείξουμε ότι είμαστε μάχιμοι ή για να επιδείξουμε τον ανδρισμό και την μαχιμότητα μας έναντι άλλων παικτών.
  Το airsoft εξ’ορισμού δεν μπορεί να είναι μέσω ή όργανο επίλυσης προσωπικών διαφορών και διενέξεων, ούτε μέσο προβολής κάποιων ή δυσφήμισης άλλων.
  Γενικά και πάνω απ’όλα το airsoft δεν επιτρέπεται να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης προς ίδιον όφελος ή εις βάρος τρίτων καθ’οιονδήποτε τρόπο, πολλώ δε μάλλον να χρησιμοποιείται για να διχάσει την ευρύτερη κοινότητα ή να δημιουργήσει κακώς νοούμενα στρατόπεδα εντός (ή εκτός) αυτής.
  Η διατήρηση του airsoft στον σωστό δρόμο ανάπτυξης είναι ευθύνη συνολικά της ευρύτερης κοινότητας του, αλλά και ενός εκάστου ημών προσωπικά.