Πρόλογος

Ο εσωτερικός κανονισμός του Σ.ΑΣ.ΚΩ – Σύλλογος Αεροσφάιρισης Κω σε καμιά περίπτωση δεν αντικαθιστά το καταστατικό του συλλόγου αλλά λειτούργει σαν συμπληρωματικό στοιχείο για την έκρυθμη λειτουργία αυτού. Είναι προσβάσιμος  από όλα τα μέλη του συλλόγου ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Κεφάλαια

 1. Πολιτική – Φιλοσοφία – Δομή
 2. Ένταξη στην Κοινότητα – Ενημέρωση
 3. Κανόνες Αεροσφαίρισης
 4. Ασφάλεια
 5. Εξοπλισμός – Ενδυμασία – Όρια fps
 6. Προετοιμασία έναρξης –  Ποινές
 7. Εκλογές
 8. Αναθεώρηση Εσωτερικού κανονισμού
 9. Επίλογος

Κεφάλαιο Πρώτο

Πολιτική – Φιλοσοφία – Δομή

Μέσα σε λίγες γραμμές θα γίνει μια προσπάθεια να παρουσιαστεί η βασική φιλοσοφία του Συλλόγου Αεροσφαίρησης Κω / Σ.ΑΣ.ΚΩ

Στόχος μας είναι άλλες ομάδες και κοινότητες να μας γνωρίσουν και γιατί όχι και να συμβαδίσουν με τις σκέψεις και ιδέες που έχουμε γύρω από το παιχνίδι, εάν βέβαια το βρίσκουν σκόπιμο. Χαρά μας να μοιραστούμε υλικό, εμπειρίες, νέες ιδέες και απόψεις γύρω από το airsoft. Επικοινωνήστε μαζί μας να γνωριστούμε καλύτερα και να πάμε το παιχνίδι μας δυο βήματα πιο μακριά!!

Δυο είναι οι βασικές αρχές του Συλλόγου Αεροσφαίρισης Κώ που ακολουθούνται κατά την διάρκεια διεξαγωγής μιας συνάντησης- παιχνιδιού (πέρα από την αυστηρότητα στους κανόνες ασφαλείας):

Ότι:  “Ώσπερ το ευθύ ευθέος ου δείται ,ούτως ουδέ το δίκαιον δικαίου” = όπως το ίσιο δε χρειάζεται χάρακα ,έτσι και το δίκαιο δε χρειάζεται δικαιοσύνη.

Εάν περνάνε οι αντίπαλοι μας καλά, τότε περνάμε και εμείς καλά!! Πάνω από όλα και όλους είναι η εξέλιξη του παιχνιδιού. Με στόχο, εάν είναι δυνατόν, να παίζουν όλοι ευχάριστα καθ’όλη την διάρκεια του παιχνιδιού χωρίς διακοπές για αψιμαχίες, παρεξηγήσεις, περιττές ερωτήσεις κτλ.

και επίσης ότι,

Παίζουμε airsoft έχοντας στην σκέψη μας σαν κύριο σκοπό να ευχαριστήσουμε τον αντίπαλο μας. Το σκεπτικό είναι ότι εάν πετύχουμε να νοιώθει ευχάριστα ο αντίπαλος μας από την θετική ενέργεια που του μεταδώσαμε, από την ευγενή άμυλα,  την τιμιότητα και τον σωστό συναγωνισμό που δείξαμε στο παιχνίδι μας, τότε σίγουρα περάσαμε και εμείς αλλά και όλοι οι υπόλοιποι άλλη μια ωραία μέρα παίζοντας airsoft.

Για αυτόν τον λόγο, μέσα από μια δομημένη ιεραρχία, ο Σ.ΑΣ.ΚΩ προσπαθεί να προστατεύει και τους παίκτες και τους διοργανωτές κάθε διοργάνωσης ώστε, όσο είναι αυτό δυνατόν, να συμμετέχουν οι κατάλληλοι σε κάθε παιχνίδι με μόνο σκοπό να διασφαλίζεται η επιτυχία του. Έτσι μειώνονται οι πιθανότητες τραυματισμών, αψιμαχιών και γενικά οποιουδήποτε παρατράγουδου ικανού να καταστρέψει τον κόπο των διοργανωτών και των συμμετεχόντων.

Επίσης, πάντα, ακόμα και στα καθημερινά παιχνίδια μας, προσπαθούμε να τηρούμε τον απλό κανόνα του να ορίζουμε διοικητές, ομαδάρχες και απλούς παίκτες σε κάθε παιχνίδι έτσι ώστε να επιτυχαίνουμε μια βασική δομή στο παιχνίδι μας. Έτσι όλοι οι παίκτες κερδίζουν ιδιαίτερες εμπειρίες ακόμα και από απλά καθημερινά παιχνίδια. Θεωρούμε ότι για να είσαι καλός παίκτης airsoft πρέπει να δοκιμάσεις όλους αυτούς τους ρόλους. Έτσι όλοι βλέπουν από όλες τις θέσεις τις δυσκολίες, τον ρεαλισμό αλλά και πως μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα το παιχνίδι. Με αυτήν την μέθοδο αναδεικνύονται και καλλιεργούνται οι ικανότητες των παικτών στην διοίκηση και στον συντονισμό ενός μικρού συνόλου ατόμων.

MILSIM

Η κοινότητα της Airsoft Κω προσανατολίζεται και δίνει μεγάλο βάρος σε συμμετοχές και διοργανώσεις παιχνιδιών MILSIM (military simulation). Ενημερώνει τα νεότερα μέλη της για τον ρεαλισμό που μπορεί να επιτευχτεί μέσω του airsoft, προωθεί την συμμετοχή τους σε παιχνίδια προσομοίωσης ρεαλιστικών καταστάσεων πολέμου και οργανώνει συχνά τέτοια. Θεωρούμε ότι τέτοιου τύπου παιχνίδια προσφέρουν στους συμμετέχοντες το μέγιστο ρεαλισμό μέσα από μη γραμμικά, δυναμικά σενάρια, αυξάνοντας την αδρεναλίνη, την συγκίνηση και την όρεξη για παιχνίδι. Δεν θεωρούμε ότι αυτά τα σενάρια πρέπει απαραιτήτως να είναι πρωτότυπα κάθε φορά αλλά ότι θα πρέπει να μαθαίνουμε τους ιδιαίτερους κανόνες που έχει το καθένα και να το επαναλαμβάνουμε μέχρι να το παίζουμε ευχάριστα πολλές φορές. Αυτό το στηρίζουμε στην βάση του ότι δεν έχει νόημα να παίξεις σκάκι μια φορά, αλλά να μάθεις τους κανόνες καλά και να το παίζεις συνέχεια για να το εξελίξεις. Έτσι και αλλιώς μιλάμε για μη γραμμικά σενάρια ρεαλισμού όπου το μόνο που μένει ίδιο είναι οι κανόνες, όλα τα αλλά εξαρτώνται από την ψυχοσύνθεση των παικτών που συμμετέχουν. Έτσι κάθε φορά οι ρόλοι, η εξέλιξη και τα συναισθήματα που νοιώθουν οι παίκτες είναι μοναδικά.

Δομή

Η κοινότητα μας λειτουργεί σύμφωνα με την δομή που περιγράφεται παρακάτω:

Υπεύθυνα για την οργάνωση, την καθημερινή λειτουργία και γενικά όλα τα θέματα που αφορούν τον Σύλλογο Αεροσφάιρισης Κώ είναι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.ΑΣ.ΚΩ. Το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει τον ρόλο του αρχηγού αλλά τον ρόλο του μέσου με τον οποίο οργανώνεται και αναπτύσσεται το παιχνίδι στο νησί μας.

Όλοι οι κανόνες λειτουργίας που ισχύουν και έχουν τεθεί σε εφαρμογή από το Διοικητικό Συμβούλιο, έχουν εξαιρέσεις και αυτές όταν υφίστανται, γράφονται και αιτιολογούνται επαρκώς στα πρακτικά του Διοικητικού Συμβούλιου.  Όποιος θέλει μπορεί κάλλιστα να μην ακολουθήσει το μοντέλο ιεραρχίας που αναφέρεται παρακάτω, να λαμβάνει απλά μέρος σε καθημερινά παιχνίδια της κοινότητας και να περνά ευχάριστα τον χρόνο του με την παρέα μας. Είναι υποχρεωμένος όμως να τηρεί τους κανόνες ασφαλείας και τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς που έχει θεσπίσει ο Σύλλογος Αεροσφαίρησης Κώ.

Κεφάλαιο Δεύτερο

Ένταξη στην κοινότητα – Ενημέρωση

Όλοι όσοι έχουν όρεξη να δοκιμάσουν την εμπειρία του airsoft είναι καλοδεχούμενοι να έρθουν κοντά μας. Μπορούν είτε να έρθουν απλά να παρατηρήσουν μια συνάντηση της κοινότητας ή και να συμμετέχουν σε κάποιο ‘’καθημερινό παιχνίδι’’, δηλώνοντας συμμετοχή στο φόρουμ της κοινότητας. Τα απαραίτητα που πρέπει να λάβουν υπόψη είναι:

 • Να διαβάσουν προσεκτικά τους κανόνες ασφάλειας του airsoft και τους ειδικούς κανόνες της κοινότητας.
 • Να εξοπλιστούν υποχρεωτικά με αρβυλα και με αντιβαλλιστικά γυαλιά.
 • Να εξασφαλίσουν ότι το αεροβόλο τους (εάν διαθέτουν) είναι εντός των ορίων που έχουν τεθεί.
 • Να έχουν καλή διάθεση και μπόλικη όρεξη για παιχνίδι.

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στην ιστοσελιδα του http://www.kosairsoft.gr , στο airsoftkos@gmail.com ή ακόμα στα τηλέφωνα 6944302740 (Παπαδημητρίου Κωνσταντίνος) και 6940775299 (Κώστογλου Γεώργιος).

Βασικοί κανόνες συμπεριφοράς για τις συναντήσεις αεροσφαίρισης του Συλλόγου Αεροσφαίρησης Κω.

Για την καλύτερη λειτουργία και την ομαλή διεξαγωγή των συναντήσεων της κοινότητας μας ισχύουν τα παρακάτω:

 • Δεν επιτρέπεται σε κανένα να ξεκινήσει κάποια διένεξη, με αντίπαλο ή μη, για οτιδήποτε και εάν συμβεί κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.
 • Με το πέρας του παιχνιδιού θα συζητούνται τυχόν παράπονα, ιδέες και προτάσεις.
 • Συμμετέχουμε σε ένα παιχνίδι airsoft για να παίξουμε , για να πραγματοποιήσουμε μια ωραία συνεργασία και όχι για να κερδίσουμε. Ο έντονος ανταγωνισμός είναι κακό χαρακτηριστικό σε έναν παίκτη αυτού του παιχνιδιού.
 • Τυχόν ανέντιμοι παίκτεςδηλώνονται σε κάποιο μέλος του διοικητικού συμβούλιου της κοινότητας με το πέρας της συνάντησης. (βλέπε κεφάλαιο Ποινές)
 • Οι παλαιότεροι παίκτες έχουν την μεγάλη ευθύνη να κατευθύνουν και να συμβουλέψουν σωστά τους καινούργιους παίκτες με σκοπό την εύρυθμη και ευχάριστη διεξαγωγή κάθε συνάντησης.

 

Νοοτροπία ενός μέλους του Συλλόγου Αεροσφαίρησης Κώ.

Κάθε μέλος της κοινότητας αναμένεται, εντος εύλογου χρονικού διαστήματος, να αποκτήσει αυτό που λέμε «Νοοτροπία της Κοινότητας».   Δηλαδή:

 • Τιμιότητα και ειλικρίνεια.
 • Ηρεμία παιχνιδιού, δίχως νεύρα και φασαρίες.
 • Εθελοντισμό, αφού όλοι βοηθάμε να περνάμε καλά χωρίς κανένα προσωπικό όφελος.
 • Τυπικότητα όσον αφορά την δήλωση συμμετοχής και τον χρόνο άφιξης του σε μια συνάντηση.
 • Σοβαρότητα και χαρακτήρα ειδικά όσον αφορά θέματα ασφαλείας.
 • Ευγενή άμυλα και όχι υπέρμετρο ανταγωνισμό. Δεν παίζουμε για να κερδίσουμε, παίζουμε για να παίξουμε και κερδίζουμε παίζοντας!
 • Όρεξη και υπομονή, ώστε με μπόλικη συζήτηση να βοηθά και άλλα μέλη να εντάσσονται στην νοοτροπία της κοινότητας.

Άτομα που αποτυγχάνουν να ενταχτούν στην νοοτροπία της κοινότητας, απομακρύνονται μέσω του Διοικητικού Συμβουλίου.

Παρακάτω αναφέρονται με λίγα λόγια η βασικές υποχρεώσεις και δικαιώματα των παικτών μιας συνάντησης. Τι περιμένουμε από τους άλλους να κάνουν και τι περιμένουν οι άλλοι από εμάς.

-Ειδικότερα, όποιος θέλει να συμμετέχει σε ένα παιχνίδι:

Είναι υποχρεωμένος:

 • Να έρχεται στην ώρα του, η να ειδοποιεί για τυχόν καθυστέρηση.
 • Να δηλώνει συμμετοχή στο φόρουμ τουλάχιστον 48 ώρες πριν (για παιχνίδια τύπου MILSIM).
 • Να ακολουθεί τις εντολές και οδηγίες του διοργανωτή και των βοηθών του.
 • Να ακολουθεί τις εντολές και οδηγίες των μελών του διοικητικού συμβουλίου.
 • Να έχει διαβάσει προσεκτικά τους κανονισμούς του σεναρίου και να τους ακολουθήσει πιστά.
 • Να σέβεται του αντίπαλους και τους συμπαίκτες του
 • Να ενεργεί πάντα εις όφελος της διεξαγωγής και της ομαλής και ευχάριστης συνέχειας  του παιχνιδιού.
 • Να ενεργεί πάντα εις όφελος της ασφάλειας της δικής του και των συμμετεχόντων.

 

Έχει δικαίωμα:

 • Να μην συμμετάσχει εάν το κρίνει σκόπιμο.
 • Να φύγει κατά την διάρκεια της διεξαγωγής του παιχνιδιού.
 • Να φέρει όλες τις προτάσεις, αντιρρήσεις, ιδέες στον διοργανωτή ή σε μέλος του διοικητικού συμβουλίου προς συζήτηση (για παιχνίδια τύπου MILSIM).
 • Να διοργανώσει αυτός μια συνάντηση για παιχνίδι εάν έχει αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία.

-Όποιος θέλει να διοργανώσει ένα παιχνίδι:

Είναι υποχρεωμένος:

 • Να έχει έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο της Airsoft Kos
 • Να έρχεται στην ώρα του, η να ειδοποιεί έγκαιρα για τυχόν καθυστέρηση.
 • Να δηλώνει το παιχνίδι στο φόρουμ τουλάχιστον 5 μέρες (Τέταρτη μεσημέρι σε περίπτωση που το game είναι για Κυριακή) πριν και να θέσει όριο δήλωσης συμμετοχών 24 ώρες πριν την έναρξη της συνάντησης.
 • Να οργανώνει τους συμμετέχοντες καθοδηγώντας τους συνεχώς και δίνοντας τους εντολές πριν και κατά την διάρκεια του παιχνιδιού με στόχο την επιτυχημένη και την άνευ καθυστερήσεων διεξαγωγή του σεναρίου.
 • Να χρεωθεί από τον υπεύθυνο υλικού της κοινότητας όλο το απαραίτητο υλικό που απαιτείται από την κοινότητα (φαρμακείο, κτλ) για κάθε διοργάνωση.
 • Να επιστρέψει το υλικό που χρεώθηκε στην ίδια κατάσταση ή και σε καλύτερη από αυτή που το χρεώθηκε.
 • Να προσπαθήσει να περάσουν όλοι όμορφα τον χρόνο τους.
 • Να ενεργεί πάντα εις όφελος της ασφάλειας της δικής του και των συμμετεχόντων.

 Έχει δικαίωμα:

 • Να χρησιμοποιήσει το υλικό της κοινότητας.
 • Να αιτηθεί στο Δ.Σ την αποβολή συμμετέχοντων εάν το κρίνει σκόπιμο.
 • Να ζητήσει την μη συμμετοχή παικτών που δεν δήλωσαν συμμετοχή
 • Να ζητήσει την βοήθεια άλλων παικτών για την σωστή διοργάνωση της συνάντησης.
 • Να θέσει τους δικούς του όρους και κανόνες της συνάντησης (πάντα με την σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού συμβουλίου της κοινότητας).
 • Να διακόψει την συνάντηση για όποιο λόγο κρίνει σκόπιμο

Τα μέλη που απαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.ΑΣ.ΚΩ.

Είναι υποχρεωμένα:

 • Να σέβονται όλους τους συμμετέχοντες
 • Να ενεργούν πάντα εις όφελος της διεξαγωγής του παιχνιδιού και τo καλό της κοινότητας.
 • Να ενεργούν πάντα εις όφελος της ασφάλειας της δικής τους και των συμμετεχόντων.
 • Να βοηθούν για την ομαλή διεξαγωγή της συνάντησης ώστε όλοι να έχουν ευχάριστη συμμετοχή.
 • Να καθοδηγούν και να συμβουλεύουν ενεργά όλους τους συμμετέχοντες προς όφελος της διοργάνωσης.
 • Να βοηθούν έμπρακτα τον διοργανωτή της συνάντησης.
 • Να διασφαλίζουν ότι όλοι ακολουθούν τους παραπάνω κανόνες
 • Έχουν δικαίωμα:
 • Να αποβάλουν κάποιον παίκτη από την συνάντηση
 • Να θέσουν θέμα της δια παντός απομάκρυνσης κάποιου παίκτη από την κοινότητα αεροσφαίρισης της Κω.
 • Να διακόψουν την συνάντηση για όποιο λόγο κρίνουν αυτοί σκόπιμο

Κεφάλαιο Τρίτο

Κανόνες Αεροσφαίρισης

-1ος Κανόνας:
Αρκεί ένα μπιλάκι να σε χτυπήσει οπουδήποτε πάνω στο σώμα σου για να βγεις εκτός παιχνιδιού.
-2ος Κανόνας:
Δεν βγάζουμε ποτέ τα γυαλιά μας εν ώρα παιχνιδιού, ακόμη και αν έχουν θολώσει ή λερωθεί.
Αν δούμε κάποιον χωρίς γυαλιά εντός πεδίου παιχνιδιού τότε φωνάζουμε “τυφλός” για να ενημερωθούν οι υπόλοιποι παίκτες και να σταματήσει το παιχνίδι προσωρινά μέχρι την απομάκρυνση του εκτός πεδίου.
-3ος Κανόνας:
Δεν σημαδεύουμε ποτέ στο κεφάλι!
Αν και αναλόγως την περίσταση στο παιχνίδι ίσως το κεφάλι να είναι το μόνο εκτεθειμένο μέρος, πάντως ως κανόνα αποφεύγουμε να σημαδεύουμε κεφάλι.
Τα πυρά μας είναι πάντοτε σκοπευμένα (το κατά δύναμιν και κατά περίπτωση εννοείται) και φροντίζουμε να έχουμε αναγνωρίσει επαρκώς τον στόχο μας πριν πατήσουμε την σκανδάλη.
Φροντίζουμε πάντα (εντός και εκτός παιχνιδιού) να τηρούμε στον βαθμό του δυνατού ενός εκάστου και μία στοιχειώδη “πειθαρχία σκανδάλης” (trigger discipline). Στην πραγματική ζωή οι έμπειροι tactical shooters ακόμη και μέσα στο πεδίο της μάχης ενώ έχουν εμπλακεί ενεργά με τον εχθρό δεν φέρνουν το δάκτυλο στην σκανδάλη του όπλου παρά μόνο την στιγμή που είναι έτοιμοι να ρίξουν αφού έχουν ήδη αναγνωρίσει και σκοπεύσει προς τον στόχο.
Στο παιχνίδι μία ανάλογη πειθαρχία θα βοηθήσει στην καλύτερη απόκτηση εμπειρίας, την βελτίωση της σκοπευτικής ικανότητας, και την αποφυγή φίλιων πυρών ή κατά λάθος πυροδοτήσεως του όπλου μας.
-4ος Κανόνας:
Όταν βγαίνουμε από το παιχνίδι (είτε επειδή θέλουμε να αποχωρήσουμε, είτε επειδή χτυπηθήκαμε, κλπ) ασφαλίζουμε αμέσως το όπλο μας.
Όταν είμαστε σε safe-house ή χώρο συγκεντρώσεως των παικτών (εκτός πεδίου ή παιχνιδιού) το όπλο μας πρέπει να είναι πάντα ασφαλισμένο.
Εκτός παιχνιδιού δεν κάνουμε βολή όταν στον ευρύτερο χώρο ανάμεσα σε εμάς και τον στόχο μας βρίσκονται άλλα άτομα που ενδεχομένως ξαφνικά να βρεθούν στην γραμμή πυρός μας. Γενικά στο χώρο συγκεντρώσεως και safe-house δεν κάνουμε ποτέ βολή!
-5ος Κανόνας:
Όταν τελειώσει το παιχνίδι αφαιρούμε τον γεμιστήρα μας, απασφαλίζουμε το όπλο μας, και ρίχνουμε 1-2 βολές στον αέρα για τις BB’s που ενδεχομένως έχουν μείνει μέσα στο όπλο μας, κατόπιν ασφαλίζουμε ξανά το όπλο.
Όταν βρισκόμαστε στο safe house (ή οπουδήποτε αλλού εντός πεδίου, αλλά εκτός παιχνιδιού) και θέλουμε να αφήσουμε προσωρινά το όπλο μας δίπλα στα πράγματα μας (ή απλά να το ακουμπήσουμε κάπου κοντά για να κάνουμε κάτι άλλο), και πάλι αφαιρούμε τον γεμιστήρα μας, απασφαλίζουμε το όπλο μας, και ρίχνουμε 1-2 βολές στον αέρα για τις BB’s που ενδεχομένως έχουν μείνει μέσα στο όπλο μας, κατόπιν ασφαλίζουμε ξανά το όπλο.
Στο τέλος του παιχνιδιού και προ της αναχωρήσεως μας από το πεδίο αφαιρούμε τις μπαταρίες από τα AEG όπλα μας και εκκενώνουμε το αέριο από τους γεμιστήρες των blowback πιστολιών μας, αν έχουμε γεμιστήρες με μπίλιες μέσα τους αδειάζουμε και αυτούς.
-6ος Κανόνας:
Δεν ρίχνουμε ποτέ σε αποστάσεις κάτω από τα 10μ για παιχνίδια Woodland και κάτω από τα 5μ. για παιχνίδια CQB, ενώ τηρούμε ανάλογα τις συγκεκριμένες αποστάσεις για παιχνίδια σε συνδυασμό πεδίων (π.χ. Urban).
Φωνάζουμε “μπαμ είσαι έξω” στον στόχο μας και ο στόχος μας το αναγνωρίζει και βγαίνει έξω.
Λογικά για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι και σωστοί απέναντι στο συμπαίκτη μας, θα πρέπει να είμαστε σε θέση βολής με τον στόχο, να έχουμε στραμένο το όπλο μας πάνω του, και να είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε σκοπευμένα πυρά πριν φωνάξουμε “μπαμ είσαι έξω”, ώστε να μην υπάρχει και αμφιβολία.
-7ος Κανόνας:
Οι νεκροί δεν μιλάνε, ή έστω όταν μιλάνε δεν λένε τίποτα σχετικό με το παιχνίδι-σενάριο που παίζεται.
Αποχωρούν από τον χώρο με το ένα χέρι σηκωμένο για να τους αναγνωρίζουν οι υπόλοιποι, αν υπάρχει dead rag (κόκκινο μαντήλι που δηλώνει τον νεκρό) να φοριέται επίσης! ενώ προσπαθούν να μην δημιουργούν πρόβλημα στην εξέλιξη του παιχνιδιού κατά την αποχώρηση τους.
Οι τραυματίες (σε σενάρια όπου χρησιμοποιείται και ο ρόλος του medic) επίσης δεν μιλάνε, εκτός και αν το παιχνίδι-σενάριο επιτρέπει κάτι τέτοιο.
Επί της ουσίας ο medic είναι κατά κάποιο τρόπο ένα κινητό respawn σημείο, εκτός αν το παιχνίδι-σενάριο προβλέπει διαφορετική λειτουργία του ρόλου του.
-8ος Κανόνας:
Αν χτυπηθεί το όπλο μας είμαστε έξω, εκτός και αν έχουμε δεύτερο όπλο στην κατοχή μας (π.χ. πιστόλι) οπότε παίζουμε κανονικά με αυτό (εκτός αν το σενάριο δεν επιτρέπει δεύτερο όπλο).
-9ος Κανόνας:
Αν μας τελειώσουν τα πυρομαχικά είμαστε επίσης έξω, εκτός και αν κάποιος άλλος ενεργός παίκτης στην ομάδα μας έχει συμβατούς γεμιστήρες με το όπλο μας για να μας δώσει (ή στο παιχνίδι-σενάριο εφαρμόζεται ο ρόλος του engineer με σακίδιο μεταφοράς πυρομαχικών για ομαδική χρήση).
Αν στο παιχνίδι έχουμε σημεία respawn και χτυπηθούμε, τότε μπορούμε πριν ξαναμπούμε στο παιχνίδι να επανεξοπλιστούμε κανονικά με πυρομαχικά που θα έχουν τοποθετηθεί εκεί εφ’όσον φυσικά το επιτρέπει το σενάριο παιχνιδιού (ammo distribution point).
-10ος Κανόνας:
Ή άλλως ο Χρυσός Κανόνας του airsoft.
Εκτός παιχνιδιού είμαστε ευγενείς και φιλόξενοι, και προσπαθούμε να γνωριστούμε καλύτερα με νέους παίκτες, ώστε να τους μεταδώσουμε τόσο πνεύμα ευγενούς άμιλλας όσο και γνώση-εμπειρία για το airsoft και τους κανόνες του.
Εντός παιχνιδιού είμαστε πάντοτε ευγενείς και μάλα υπομονετικοί.
Ευγενής άμιλλα σημαίνει και ανάλογη συμπεριφορά προς τους συμπαίκτες μας εντός και εκτός παιχνιδιού ή πεδίου.
Εντός παιχνιδιού είμαστε πρώτα απ’όλα τίμιοι παίκτες, και έπειτα ψύχραιμοι και υπομονετικοί. Λειτουργούμε απέναντι στους άλλους όπως θα θέλαμε και αυτοί να λειτουργήσουν προς εμάς.
Σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας ή παρερμηνείας σε οτιδήποτε έχει σχέση με το σενάριο που παίζεται ή τους κανόνες που ισχύουν, και προς αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων (και εντάσεων) που θα χαλάσουν το παιχνίδι για όλους, θα πρέπει να λειτουργούμε ώς αν να έχει ο άλλος δίκιο (ακόμη και όταν δεν έχει).
Αν παρ’όλα αυτά ένα παίκτης έχει “φορτώσει” από ένα ατυχές περιστατικό, καλύτερα να αποσυρθεί εκτός παιχνιδιού σε κάποιο από τα safe-house εκτός πίστας και να προσπαθήσει να ηρεμήσει.
Όλα τα προβλήματα που προκύπτουν κατά την διάρκεια ενός παιχνιδιού μπορούν κάλλιστα να επιλυθούν με ήρεμη συζήτηση εκτός παιχνιδιού.
-11ος Κανόνας:
Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι το airsoft είναι παιχνίδι μεν, αλλά αγγίζει και τα όρια του extreme sport δε.
Συνεπώς ότι ισχύει σε ένα extreme sport όσον αφορά τα ατομικά και συλλογικά μέτρα ασφαλείας, αλλά και τον ανάλογο εξοπλισμό, ισχύει και για το airsoft.
Όταν συμμετέχουμε σε ένα παιχνίδι είμαστε πάντα προσεκτικοί στις όποιες παρατηρήσεις και επισημάνσεις παλαιότερων παικτών ή των διοργανωτών σε ότι έχει σχέση με τον χώρο διεξαγωγής και των πιθανών επικίνδυνων σημείων που θα πρέπει να αποφεύγονται ή να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή από εμάς, και δεν λειτουργούμε εκτός ή υπεράνω των πλαισίων ασφαλείας ή των χωροταξικών υποδείξεων που μας γίνονται και αφορούν ειδικότερα θέματα ασφάλειας μας.
Όπως σε όλα τα αθλήματα και παιχνίδια στην ύπαιθρο (ή αλλού) το ενδεχόμενο ατυχημάτων ή τραυματισμών (από απροσεξία ή την κακιά στιγμή) υπάρχει πάντα, οπότε φροντίζουμε να μην παρασυρθούμε από τον ενθουσιασμό μας και να είμαστε προσεκτικοί στις κινήσεις μας στον χώρο του παιχνιδιού-πεδίου.
-12ος Κανόνας:
Κατά την μετάβαση ή επιστροφή μας προς και από το πεδίο του παιχνιδιού τα όπλα μας πρέπει να είναι αποσυναρμολογημένα και μη-λειτουργικά, δηλαδή δεν έχουμε εγκαταστήσει μπαταρία, δεν έχουμε πάνω γεμιστήρα και δεν έχουμε μπίλιες ή/και αέριο στους γεμιστήρες μας.
Η μεταφορά των όπλων μας γίνεται πάντα εντός της ειδικής θήκης τους ή έστω εντός σακιδίου/θήκης που τα χωράει ολόκληρα. Ποτέ χύμα και σε κοινή θέα ή σε σακούλες/σακίδια όπου προεξέχει ένα μέρος του όπλου εκτός αυτών.
Εάν έχουμε αυτοκίνητο, τότε καλό είναι να μεταφέρουμε τα όπλα μας (σύμφωνα με τις πιο πάνω αναφερθήσες προϋποθέσεις) εντός του χώρου αποσκευών.
-13ος Κανόνας:
Όταν συμμετέχουμε σε μία επίσημη διοργάνωση airsoft ή σε παιχνίδι στο οποίο εφαρμόζεται κάποιο σενάριο φροντίζουμε να τηρούμε τις υποδείξεις και κανόνες που ισχύουν για το συγκεκριμένο παιχνίδι ή διοργάνωση, ώστε να διεξαχθεί σωστά και με τον τρόπο που έχουν οραματιστεί και προγραμματίσει οι υπεύθυνοι διοργανωτές.
Κατά περίπτωση κάποια διαδικαστικά θέματα που αναφέρθηκαν στο παρόν νήμα θα ισχύουν ή όχι, ή μπορεί να έχουν τροποποιηθεί ελαφρά, έτσι ώστε να εσωματωθούν λειτουργικά στο σενάριο ή/και στον χώρο που θα διεξαχθεί το παιχνίδι.
Σε κάθε περίπτωση και εφ’όσον επιλέγουμε να συμμετέχουμε σε τέτοια παιχνίδια ή διοργανώσεις είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε τον κόπο οργάνωσης αλλά και τις όποιες αλλαγές ή συμβάσεις έχουν προγραμματίσει οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης.
-14ος Κανόνας:
Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι τα όπλα airsoft είναι αεροβόλα μεν, αλλά όπλα δε.
Συμπεριφερόμαστε συνεπώς με αυτά (και προς αυτά) με τον ανάλογο σεβασμό και υπευθυνότητα που αρμόζει και στα πραγματικά όπλα.
Πρέπει να αντιμετωπίζουμε ένα όπλο πάντα ως αν να είναι γεμάτο και οπλισμένο.
Η φράση “Τα άδεια όπλα σκοτώνουν” από κάποιους μπορεί να θεωρείται υπερβολική αλλά δυστυχώς τα ατυχή και δυσάρεστα παραδείγματα είναι πάρα πολλά. Αυτό που κάνει επικίνδυνα τα όπλα είναι η αφελής σιγουριά ότι είναι άδεια.
Μερικά βασικά για όλα ανεξαιρέτως τα όπλα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι και τα εξής:
1. Δεν στρέφουμε ΠΟΤΕ το όπλο προς κάποιο άλλο φυσικό πρόσωπο εάν δεν έχουμε σκοπό να πυροβολήσουμε. Σε ζώα ΠΟΤΕ.
2. Δεν κοιτάζουμε ΠΟΤΕ μέαα στην κάνη, εκτός εάν προηγουμένως έχουμε κάνει οπτικό έλεγχο απο την μεριά του κλείστρου ότι δεν υπάρχει φυσίγγιο ή στην περίπτωση μας bb στην θαλάμη (βλέπε και παραπάνω κανόνες για τα όπλα airsoft).
3. Το όπλο μας πρέπει να είναι ΠΑΝΤΑ ασφαλισμένο με όσες ασφάλειες διαθέτει.
4. Δεν έχουμε γεμάτο γεμιστήρα επάνω στο όπλο ενώ το έχουμε αφήσει εκτός οπτικού μας πεδίου (κανονικά δεν πρέπει να είναι ποτέ εκτός οπτικού μας πεδίου).
5. Το δάκτυλο μας δεν πρέπει να βρίσκεται σε επαφή με την σκανδάλη όταν δεν έχουμε σκοπό να πυροβολήσουμε άμεσα αλλά να είναι εκτός αυτής. Σε μια όχι και τόσο ακραία εκδοχή το νευρικό μας σύστημα ενδεχομένως να κινήσει ακούσια το δάχτυλό μας και να πυροδοτήσουμε παρά την θελησή μας ή στην πιό απλή περίπτωση να γλιστρήσουμε ή να πέσουμε και να πυροδοτήσουμε ακούσια το όπλο προς μη επιθυμητή κατεύθυνση.
6. ΠΑΝΤΑ προσέχουμε το πεδίο βολής μας πλάγια αλλά και πίσω απο τον “στόχο” μας, ώστε να μην χτυπήσουμε κάποιον που δύναται να περάσει εκείνη την στιγμή ανάμεσα από όπλο και τον στόχο ή και πίσω απο αυτόν.
7. Δεν δίνουμε το όπλο προς χρήση σε κάποιον μη γνωρίζοντα την σωστή χρήση και λειτουργία του (αλλά και τους στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας) παρά μόνο εαν προηγουμένως τον έχουμε ενημερώσει και έχουν γίνει πλήρως κατανοητά από αυτόν όσα επιβάλλεται να γνωρίζει.
8. Κατά την μεταφορά και φύλαξη του όπλου πρέπει να κρατάμε ξεχωριστά τον γεμιστήρα (άδειο) από το όπλο και όχι επάνω σε αυτό.
-15ος Κανόνας:
Το airsoft είναι πρώτα απ’όλα παιχνίδι και έπειτα ένα ιδιαίτερο άθλημα, το οποίο βασίζεται σε πάρα πολύ συγκεκριμένους κανόνες, αλλά πάνω απ’όλα στην προσωπική ανά άτομο αντίληψη περί τιμιότητας και ευγενούς άμιλλας η οποία τελικά καθορίζει όλα τα υπόλοιπα εντός και εκτός παιχνιδιού, και επί πλέον προϋποθέτει μία ελάχιστη βάση στοιχειώδους ευγένειας και καλών τρόπων μεταξύ των μελών της ευρύτερης κοινότητας airsoft.
Το airsoft δεν είναι τρόπος ή μέσω για να αποδείξουμε ότι είμαστε μάχιμοι ή για να επιδείξουμε τον ανδρισμό και την μαχιμότητα μας έναντι άλλων παικτών.
Το airsoft εξ’ορισμού δεν μπορεί να είναι μέσω ή όργανο επίλυσης προσωπικών διαφορών και διενέξεων, ούτε μέσο προβολής κάποιων ή δυσφήμισης άλλων.
Γενικά και πάνω απ’όλα το airsoft δεν επιτρέπεται να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης προς ίδιον όφελος ή εις βάρος τρίτων καθ’οιονδήποτε τρόπο, πολλώ δε μάλλον να χρησιμοποιείται για να διχάσει την ευρύτερη κοινότητα ή να δημιουργήσει κακώς νοούμενα στρατόπεδα εντός (ή εκτός) αυτής.
Η διατήρηση του airsoft στον σωστό δρόμο ανάπτυξης είναι ευθύνη συνολικά της ευρύτερης κοινότητας του, αλλά και ενός εκάστου ημών προσωπικά.

Κεφάλαιο Τέταρτο

Ασφάλεια

 1. Όλοι θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες ασφάλειας.
 2. Πεδίο βολής: θα πρέπει να ορίζετε ένα σημείο το όποιο εάν γίνετε να μην έχει επαφή με το safe house ώστε για τον οποιανδήποτε λόγο θέλει να ρίξει κάποιος με το όπλο του να μην υπάρχει περίπτωση τραυματισμού άλλου μέλους/παίχτη.
 3. Πριν την έναρξη του κάθε round θα πρέπει όλοι ανεξαίρετος να φοράνε τα προστατευτικά γυαλιά και να μην βγαίνουν καθόλα την διάρκεια του παιχνιδιού.
 4. Σε περίπτωση θολώματος η άλλου τεχνικού προβλήματος θα πρέπει να ενημερώνει την ομάδα του και να αποχωρεί από τον αγωνιστικό χώρο σηκώνοντας το χέρι του και φορώντας το death rag και να μεταβαίνει με ασφάλεια στο safe house.
 5. Σε καμία περίπτωση δεν πυροβόλαγε στο safe house στον αέρα, σε εξοπλισμό άλλου παίχτη κτλ. υπάρχει κίνδυνος αναπήδησης του βλήματος με αποτέλεσμα τραυματισμού.
 6. Η χρήση προστατευτικών γυαλιών/μάσκας επιβάλλεται καθ’όλη την διάρκεια παραμονής στο πεδίο.
 7. Απαγορεύεται η αφαίρεσή τους οπουδήποτε εντός του πεδίου συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλών ζωνών (safe zone ή safe house).
 8. Δεν βγάζουμε ποτέ τα γυαλιά μας εν ώρα παιχνιδιού, ακόμη και αν έχουν θολώσει ή λερωθεί.
 9. Safe zone ή safe house είναι ο χώρος, που ορίζεται από τον εκάστοτε διοργανωτή, στον οποίο ξεκουράζονται οι παίχτες ή αποθηκεύουν τα πράγματά τους.
 10. Απαγορεύεται η χρήση οποιουδήποτε όπλου airsoft μέσα στις ασφαλείς ζώνες (safe zone).
 11. Δοκιμές όπλων και μετρήσεις θα γίνονται εκτός των safe zones, και προς την αντίθετη κατεύθυνση.
 12. Απαγορεύονται οι βολές από και προς τα safe zones.
 13. Οι μετρήσεις γίνονται με ΠΛΑΣΤΙΚΑ BB’s 0.20 γραμμαρίων και με μηδενισμένο HopUp
 14. Δεν σημαδεύουμε ποτέ στο κεφάλι! Αν και αναλόγως την περίσταση στο παιχνίδι ίσως το κεφάλι να είναι το μόνο εκτεθειμένο μέρος, πάντως ως κανόνα αποφεύγουμε να σημαδεύουμε κεφάλι.
 15. Οι νεκροί δεν μιλάνε, ή έστω όταν μιλάνε δεν λένε τίποτα σχετικό με το παιχνίδι-σενάριο που παίζεται.
 16. Αποχωρούν από τον χώρο με το ένα χέρι σηκωμένο φoρώντας το dead rag (κόκκινο πανί) για να τους αναγνωρίζουν οι υπόλοιποι, ενώ προσπαθούν να μην δημιουργούν πρόβλημα στην εξέλιξη του παιχνιδιού κατά την αποχώρηση τους.
 17. Όταν βγαίνουμε από το παιχνίδι (είτε επειδή θέλουμε να αποχωρήσουμε, είτε επειδή χτυπηθήκαμε, κλπ) ασφαλίζουμε αμέσως το όπλο μας.
 18. Αρκεί ένα μπιλάκι να σε χτυπήσει οπουδήποτε πάνω στο σώμα σου για να βγεις εκτός παιχνιδιού.
 19. Αν χτυπηθεί το όπλο μας είμαστε έξω, εκτός και αν έχουμε δεύτερο όπλο (π.χ. πιστόλι) οπότε παίζουμε κανονικά με αυτό
 20. Απαγορεύονται οι τυφλές βολές!
  Τυφλή βολή θεωρείται οποιαδήποτε βολή κατά την οποία δεν υπάρχει σκοπευτική γραμμή (νοητή ευθεία μάτι – σκοπευτικό όπλου – στόχος). Τυφλή βολή θεωρείται επίσης το να τρέχουμε και να ρίχνουμε σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που κοιτάμε.
 21. Λίγα λόγια για την ασφάλεια σας.
 22. Πρέπει έκαστος παίχτης όμως, να προσέχει τον εαυτό του, το πού και πως πατάει ή τρέχει. Το έδαφος είναι αρκετά ανώμαλο με πέτρες σύρματα, σκουριασμένα σύρματα, γυαλιά, σπασμένα γυαλιά, τρύπες κλπ κλπ Αυτή η συμβουλή είναι και για τους νέους και παλιούς παίχτες Αεροσφαίρισης αλλά κυρίως για τους παίχτες που έχουν ξαναπαίξει στο συγκεκριμένο πεδίο και νοιώθουν μια σιγουριά παραπάνω. Κάθε φορά είναι και η πρώτη φορά!
 23. Αν δούμε κάποιον χωρίς γυαλιά εντός πεδίου παιχνιδιού τότε φωνάζουμε “τυφλός” για να ενημερωθούν οι υπόλοιποι παίκτες και να σταματήσει το παιχνίδι προσωρινά μέχρι την απομάκρυνση του εκτός πεδίου.
 24. Δεν σημαδεύουμε ποτέ στο κεφάλι! Αν και αναλόγως την περίσταση στο παιχνίδι ίσως το κεφάλι να είναι το μόνο εκτεθειμένο μέρος, πάντως ως κανόνα αποφεύγουμε να σημαδεύουμε κεφάλι.
 25. Δεν επιτρέπονται τα αεροβόλα με μεταλλικά / μολυβένια BBs5mm
 26. Απαγορεύετε αυστηρά η κατανάλωση αλκοόλ πριν και κατά την διάρκεια του παιχνιδιού

Σε περίπτωση μη τήρησης των βασικών κανόνων ασφάλειας ο παίχτης θα τιμωρείτε με αποκλεισμό από τα rounds από ένα και άνω, είτε και τον αποκλεισμό του από συγκεκριμένο αριθμό αγώνων. Την τιμωρία θα την εκφέρει το πενταμελές και θα ψηφίζει η γενική συνέλευση του συλλόγου σε φανερή ψηφοφορία.

Κεφάλαιο Πέμπτο

Εξοπλισμός – Ενδυμασία – Όρια fps

Σε επίσημα παιχνίδια του συλλόγου οι στολή που θα πρέπει να φορεί το μέλος – παίχτης του συλλόγου ορίζονται οι εξής:

Α. Greek Lizard  παραλλαγή τύπου Ελληνικού στρατού.

Β. Multi cam.

Γ, Εθνόσημα, σύμβολα σωμάτων στρατού, μεραρχιών, αυθεντικά patch στρατιωτικού βαθμού, patch διακρίσεων (π.χ. «πουλάδες», στρατιωτικούς βαθμούς κτλ..)

αυτοσχέδια όπλα, γυαλιά Ήλιου, γυαλιά εργασίας,  βόμβες, εκρηκτικές ύλες αποκλείονται.

Τα γυαλιά θα πρέπει να είναι του εμπορίου και να είναι αντιβαλλιστικά με το πρότυπο θραύσης ANSI Z87.1 ή/και το πρότυπο EN-166F και να είναι κατασκευασμένο από πολυκαρβονικό υλικό (PC – Polycarbonate)

Fps (Ορίζονται ως οι ελάχιστες αποστάσεις κάτω από τις οποίες δεν μπορεί κανένας παίχτης να εμπλακεί με κάποιον άλλο.)

Α) Κατηγορία ASSAULT σε όλα τα πεδία (Woodland, CQB/CQC, Urban)

Όριο έως 350 fps, με ελάχιστη απόσταση βολής 5 βήματα. Εντός κτιρίων απαγορεύεται η χρήση της κατά ριπάς επιλογής σε όλα τα όπλα. Σε πεδία CQB/CQC, Urban συστήνεται η χρήση μάσκας προστασίας full face.

Β) Κατηγορία SNIPER /ελεύθερος σκοπευτής (χειροκίνητης επανόπλισης- κινητού ουραίου μόνο)

Όριο έως 550 fps, με ελάχιστη απόσταση βολής 25 βήματα. . Αυτός ο ρόλος δεν υφίσταται σε CQB/CQC, Urban πεδία και σε νυχτερινά παιχνίδια, για λογούς ασφάλειας.

Γ) Κατηγορία SUPPORT

1) DMR/ ακροβολιστής. Όριο έως 450 fps, με ελάχιστη απόσταση βολής 20 βήματα και περιορισμένα ΒΒς . Γενικά σε αυτήν την κατηγορία πρέπει το αεροβόλο να:

-40 ΒΒς ανά γεμιστήρα. Απαγορεύονται high cap.

-χρησιμοποιείτε η βολή κατά βολή επιλογή μόνο .

-εάν είναι custom κατασκευή να διαθέτει συνολικό μήκος αεροβόλου άνω των 100 εκατοστών (με κλειστό κοντακι).

-Το αεροβόλο πρέπει να προσομοιώνει τον ρολο του ακροβολιστή, πχ δεν επιτρέπονται πλατφόρμες ΑΚ και Μ4 με απλά την προσθήκη πιο μακριάς κάννης με την χρήση σιγαστήρα.

– επίσης ισχύουν συγκεκριμένοι περιορισμοί όσον αφορά τα σκοπευτικά βοηθήματα. (διόπτρα μόνο)

-Προτιμηστε ρεπλικες που χρησιμοποιουνται και στην πραγματικοτητα ως DMR ή sniper . Προσεξτε όμως, αεροβολα που ρεαλιστικα χρησιμοποιουνται ως DMR και δεν πληρουν τα παραπανω (π.χ. μήκος 1μ) δεν θεωρουνται αποδεκτα για την προσομοιωση του ρολου στο αιρσοφτ.

Αυτός ο ρόλος γενικά δεν υφίσταται σε CQB, Urban και σε νυχτερινά παιχνίδια παρά μόνο υπό ειδικές προϋποθέσεις που θέτονται από τον εκάστοτε διοργανωτή.

2) MACHINE GUNS (ελάχιστο βάρος όπλου τα 6 κιλά)

Όριο έως 400 fps, με ελάχιστη απόσταση βολής 15 βήματα

Προτείνουμε σε όλα τα μελή μας τουλάχιστον σε πεδία woodland να χρησιμοποιείτε βιοδιασπώμενα Bb’s

 

Κεφάλαιο Έκτο

Έναρξη παιχνιδίου – Ποινές

Έναρξη παιχνιδιού

 1. Πριν την έναρξη του παιχνιδιού κάποιος από πενταμελές θα αναλαμβάνει τον ρολό του εκφωνητή και θα τους αναφέρει τους κανόνες προφορικά ώστε να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι παίχτες .
 2. Κατά την ενημέρωση ο ομιλητής θα μας δίνει πληροφορίες για το game που πρόκειται να διεξήχθη, όρια πεδίο, εξήγηση σεναρίου κτλ.
 3. Προς αποφυγή ατυχημάτων και τραυματισμών. Κατά την προετοιμασία των παιχτών δεν ρίχνουμε με τα όπλα μας και τον εξοπλισμό μας παρά μόνο μακριά από το safe house – parking οχημάτων σε ασφαλές σημείο όπου έχει οριστεί από πριν.

 Ποινές

Πριν από κάθε παιχνίδι θα τοποθετείται ένα κουτί παραπόνων που ο κάθε παίκτης θα μπορεί να γράφει ανώνυμα εκεί τις ενστάσεις – παρατηρήσεις του προς τρίτο πρόσωπο συμπαίχτη του. Στις 3 “παρατηρήσεις” συγκαλείτε το πενταμελές για να συζητηθεί η πορεία του παίχτη και να πάρουν απόφαση κατά ποσό μπορεί να είναι αληθινές είτε εσκεμμένες. Εφόσον σημειωθούν πέντε παρατηρήσεις προς ένα μέλος θα του γίνετε σύσταση από το πενταμελές στην έκτη παρατήρηση θα αποφασίζετε η ποινή του:
1. Αγαθοεργία στον επόμενο αγώνα που θα έρθει, δεν θα συμμετάσχει στο game αλλά θα είναι όντος του πεδίου ως 3ος παρατηρητής (διαιτητής)
2. Μένει εκτός για τα επόμενα δυο παιχνίδια3. μένει εκτός για έναν ολόκληρο μήνα
4. Διαγραφή από τον σύλλογο κατόπιν λήψης απόφασης από την Γενική Συνέλευση.

Κεφάλαιο έβδομο

Εκλογές

α.  εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. επίσημα ανακοινώνετε τουλάχιστον ένα μηνά πριν την ημερομηνία διεξαγωγής τους

β. δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα εγγραμμένα μελή του συλλόγου

 

γ. δικαίωμα αίτησης για εκλογή έχουν όλα τα εγγραμμένα μελή του συλλόγου

 

δ. εφορευτική επιτροπή ορίζονται δυο μελή του συλλόγου ειτε εθελοντικά είτε κατόπιν κλήρωσης δεν μπορεί να είναι κάποιος από το Δ.Σ.

 

ε.  για να θεωρηθούν έγκυρα τα εκλογικά αποτελέσματα θα πρέπει να υπάρξει απαρτία των εγγραμμένων μελών του συλλόγου σε περίπτωση που δεν υπάρξει απαρτία τότε ορίζετε άλλη ημερομηνία μέσα στις επόμενες 15 μέρες όπου θα πρέπει τουλάχιστον να προσέλθουν το 70% των εγγραμμένων μελών του συλλόγου.

 

στ. Πρόταση μομφής και δημιουργία εκλογών για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή αρκεί να γίνει από το 70% των εγγεγραμένων μελών του Σ.ΑΣ.ΚΩ.

ζ. Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου είναι 5μελές. Εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση για τέσσερα (4) χρόνια σύμφωνα με το καταστατικό του Συλλόγου. Μέσα σε 10 ημέρες από την εκλογή τους τα μέλη που εκλέχθηκαν σύμβουλοι συγκροτούνται σε σώμα με πρωτοβουλία του πλειονοψηφήσαντα συμβούλου, εκλέγοντας μεταξύ τους τον πρόεδρο, αντιπρόεδρο, γενικό γραμματέα και ταμία του συλλόγου. Αν κάποιοι αποχωρήσουν για οποιοδήποτε λόγο από το Δ.Σ. αναπληρώνονται από τους επιλαχόντες κατά σειρά επιτυχίας τους.

Κεφαλαίο Όγδοο

Αναθεώρηση Εσωτερικού κανονισμού

Για να γίνει αναθεώρηση σε κάποιο κεφάλαιο η παράγραφο του εσωτερικού κανονισμού θα πρέπει να γίνει αναφορά στο Δ.Σ. από το μέλος του συλλόγου αλλά και ολοκληρωμένη πρόταση αλλαγής του, έπειτα στην επομένη γενική συνέλευση ανακοινώνετε η πρόταση για διόρθωση/ αντικατάσταση και έπειτα τα μελή ψηφίζουν με φανερή ψηφοφορία

Στο κεφάλαιο 3 δεν γίνονται αλλαγές λόγο ότι αφορούν καθαρά τους κανόνες της αεροσφαίρισης

Κεφάλαιο Ένατο

Επίλογος

Ο εσωτερικός κανονισμός αποτελείτε από 08 κεφάλαια, είναι η πρώτη έκδοση του και δεν έχει γίνει κάποια τροποποίηση 09/04/16.

 

       Με εκτίμηση το Δ.Σ

           Του Σ.ΑΣ.ΚΩ